Sportivii din Rusia și Belarus interziși la Jocurile Olimpice Paris 2024
Comunicat de presă CIO
Comitetul Internațional Olimpic recomandă interzicerea totală a tuturor sportivilor din Rusia și Belarus care susțin războiul rusesc dar recomandă Federațiilor Internaționale să permită întoarcerea în competiți a celor care nu susțin conflictul ca sportivi neutri și ”explorează” varianta apariției lor individual-neutri la JO Paris 2024.
Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic a recomandat ca Federațiile Internaționale (FI) să emită o interdicție totală pentru orice atleți care susțin invazia rusă din Ucraina, dar nu a discutat despre posibila apariție a rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice Paris 2024.
După prima zi a reuniunii de trei zile a Comitetului Executiv (ComEx), președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că organismul de conducere încă deliberează asupra includerii Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice și Paralimpice de anul viitor.
Bach a considerat că „nu este potrivit” să ofere un calendar pentru o decizie în această chestiune, dar a spus că CIO încă „explorează o cale” pentru apariția lor în capitala Franței, probabil ca neutri.
S-a reiterat de mai multe ori că CIO nu a discutat încă despre Paris 2024, ci doar despre „întoarcerea în sportul internațional”. Cu toate acestea, oficialul german a fost ferm în recomandarea sa ca orice atlet care manifestă în mod deschis solidaritate cu Rusia și războiul acesteia din Ucraina să nu aibă voie să concureze.
De asemenea, CIO a recomandat interzicerea sportivilor care sunt contractați cu armatele ruse sau belaruse sau agenții de securitate națională.
„Comitetul Executiv al CIO emite astăzi, federațiilor internaționale și organizatorilor internaționali de evenimente sportive, următoarele recomandări: sportivii cu pașaport rusesc sau belarus trebuie să concureze doar ca atleți individuali, neutri”, a spus Bach. Nu pot fi luate în considerare cele două națiuni în competițiile pe echipe pentru cei cu pașaport rus sau belarus. Sportivii care susțin activ războiul nu pot concura și nici personalul tehnic care sprijină activ războiul nu poate fi prezent la competiții.
În urma unei solicitări din partea celui de-al 11-lea Summit Olimpic, CIO emite recomandări pentru Federațiile Internaționale și organizatorii internaționali de evenimente sportive cu privire la participarea sportivilor cu pașaport rusesc sau belarus la competițiile internaționale.
Al 11-lea Summit Olimpic, care s-a reunit la 9 decembrie 2022, format din liderii tuturor grupurilor de părți interesate ale Mișcării Olimpice, a solicitat Comitetului Olimpic Internațional (CIO) să exploreze o cale prin care sportivii cu pașaport rusesc sau belarus să revină la competițiile internaționale, ca sportivi neutri individuali. După o perioadă de consultare de patru luni, Comitetul Executiv al CIO a discutat astăzi această solicitare.
Comitetul Executiv (ComEx) reiterează că participarea sportivilor cu pașaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice Paris 2024 nu a fost luată în considerare nici în consultări, nici în deliberările sale de astăzi. CIO își rezervă în mod expres dreptul de a decide cu privire la participarea lor la momentul oportun, chiar dacă s-ar considera că s-au calificat conform criteriilor de calificare stabilite de Federațiile Internaționale (FI) respective.
În urma solicitării Summit-ului Olimpic, au avut loc consultări și discuții ample cu toate părțile interesate ale Mișcării Olimpice: membrii CIO, Comitetele Olimpice Naționale (NOC), FI și rețeaua globală de reprezentanți ai sportivilor. CIO a emis, de asemenea, o declarație la 25 ianuarie 2023, intitulată: Declarație privind solidaritatea cu Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului și statutul sportivilor din aceste țări.
În timpul acestor consultări, toate părțile interesate ale Mișcării Olimpice și-au reiterat sprijinul pentru apelul CIO la pace. Mișcarea Olimpică continuă să își aducă contribuțiile la orice eforturi de consolidare a păcii. Se simte profund alături de suferința poporului ucrainean și alături de comunitatea olimpica ucraineană, a căror durere și suferință depășesc imaginația.
De asemenea, s-a subliniat că Jocurile Olimpice nu pot preveni războaiele și conflictele. Nici nu pot aborda toate provocările politice și sociale din lumea noastră. Acesta este domeniul politicii. Dar Jocurile Olimpice pot da un exemplu pentru o lume în care toate națiunile respectă aceleași reguli și se respectă unii pe alții. Ele pot inspira să se rezolve probleme prin construirea de punți, ceea ce duce la o mai bună înțelegere între oameni. Ele pot deschide ușa dialogului și construirii păcii în moduri în care excluderea și diviziunea nu o fac.
Solidaritatea cu sportivii ucraineni a fost reafirmată
ComEx CIO reafirmă astăzi angajamentul ferm al întregii Mișcări Olimpice de a ajuta sportivii ucraineni în toate modurile posibile, pentru a vedea o echipă puternică din Comitetul Național Olimpic al Ucrainei la Jocurile Olimpice Paris 2024 și Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026 Pentru a realiza acest lucru, CIO și-a triplat Fondul de solidaritate pentru Comitetul Olimpic din Ucraina la 7,5 milioane USD.
Cel puțin 3.000 de sportivi ucraineni și alți membri ai comunității olimpice din Ucraina au beneficiat de Fondul de solidaritate CIO prin intermediul Comitetului Național Olimpic (CNO) al Ucrainei în ultimele 12 luni și de asistență directă din partea altor părți interesate ale Mișcării Olimpice, inclusiv FI și CNO. Aceste eforturi au luat forma unui sprijin financiar și logistic, pentru a se asigura că sportivii ucraineni pot continua să se antreneze și să participe la competiții, oferind sprijin de călătorie, facilități de antrenament, cazare, echipament și uniforme, printre altele.
Sancțiunile împotriva guvernelor rus și belarus trebuie să rămână în vigoare
ComEx CIO își reiterează astăzi condamnarea invaziei ruse a Ucrainei, care este o încălcare flagrantă a armistițiului olimpic în vigoare la acea vreme și a Cartei Olimpice. Din acest motiv, CIO a sancționat deja statele și guvernele din Rusia și Belarus, care sunt singurele responsabile pentru acest război, într-un mod fără precedent.
În special, CIO a recomandat: să nu fie organizate evenimente sportive internaționale în Rusia și Belarus; nici un steag, imn sau alte simboluri naționale de orice fel nu ar trebui să fie afișate la niciun eveniment sportiv internațional; și niciun oficial guvernamental sau de stat nu ar trebui să fie acreditat sau invitat la niciun eveniment sportiv internațional.
Aceste sancțiuni au fost puse în aplicare în februarie 2022 și apoi au fost întărite și confirmate de Summitul Olimpic din 9 decembrie 2022. CIO subliniază astăzi că acestea rămân ferm în vigoare.
Imixtiune politică
În cea mai recentă serie de consultări, părțile interesate ale Mișcării Olimpice au reiterat respingerea fermă a oricărei ingerințe politice în autoritatea autonomă a organizațiilor sportive de a decide participarea la competițiile lor. Această reacție clară și puternică la interferența politică a fost considerată necesară, deoarece dacă guvernele ar prelua deciziile cu privire la ce sportivi pot participa la ce competiții, ar fi sfârșitul sportului mondial așa cum îl cunoaștem astăzi.
Organizațiile sportive trebuie să aibă responsabilitatea exclusivă de a decide ce sportivi pot participa la competiții internaționale pe baza meritelor lor sportive și nu pe motive politice sau din cauza pașapoartelor.
În toate deliberările, s-a acordat o atenție deosebită opiniilor din partea comunității sportive ucrainene. Au fost luate în considerare și celelalte 70 de conflicte armate și războaie în curs în întreaga lume (sursa: Crisis Group, CrisisWatch Database), inclusiv situațiile din Orientul Mijlociu, Cornul Africii și sudul Caucazului. S-a remarcat că CNO din regiunile afectate de aceste conflicte armate și războaie urmează principiile Cartei Olimpice. Ei nu solicită excluderea sportivilor din cealaltă parte în conflict armat sau război și le permit sportivilor lor să concureze în competiții sportive internaționale fără restricții.
Considerații privind drepturile omului
Părțile interesate ale Mișcării Olimpice au văzut, de asemenea, necesitatea de a aborda măsurile de protecție pentru sportivi și oficiali cu pașaport rus sau belarus care sunt în vigoare în prezent, în special în contextul adoptării rezoluției „Sportul ca factor de dezvoltare durabilă” (A /77L.28) de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 1 decembrie 2022. Această rezoluție recunoaște că „evenimentele sportive internaționale majore ar trebui organizate în spiritul păcii, al înțelegerii reciproce și al cooperării internaționale, al prieteniei și toleranței și fără nicio discriminare de niciun fel și să fie respectat caracterul unificator și conciliant al unor astfel de evenimente”. Rezoluția a fost adoptată prin consens de toate statele membre ale ONU, inclusiv de guvernele Ucrainei, Rusiei și Belarusului.
De asemenea, CIO recunoaște în mod explicit: „Carta Olimpică prevede că orice formă de discriminare este incompatibilă cu apartenența la Mișcarea Olimpică”.
Mai recent, hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene au confirmat în continuare că sancțiunile nu se pot baza doar pe o persoană care deține un pașaport dintr-o anumită națiune și nici nu pot fi aplicate pur și simplu pe baza afilierii.
În plus, a fost luată în considerare solicitarea urgentă exprimată de Raportorul Special în domeniul drepturilor culturale și de Raportorul Special privind formele contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată a Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.
Ei au spus la 1 februarie 2023: „Experții ONU au felicitat astăzi Comitetul Internațional Olimpic pentru că a luat în considerare posibilitatea de a permite sportivilor individuali din Rusia și Belarus să participe la competiții sportive internaționale ca sportivi neutri. Îndemnăm CIO să adopte o decizie în această direcție și să meargă mai departe, asigurând nediscriminarea oricărui sportiv pe baza naționalității sale.”
Raportorul special în domeniul drepturilor culturale s-a alăturat, de asemenea, reuniunii Comitetului consultativ CIO pentru drepturile omului din 16 și 17 martie 2023 și a vorbit cu reprezentanții sportivilor în apelul lor din 24 martie 2023. Ea s-a adresat și membrilor CIO, CNO și FI în apelurile lor de consultare. În observațiile sale, ea a luat în considerare argumentele juridice oferite de CNO din Ucraina și Germania.
CIO trebuie să se bazeze pe autoritatea raportorului special al ONU, care este numit de ONU „pentru a sensibiliza și a atrage atenția guvernelor și a altora asupra presupuselor încălcări ale drepturilor omului, să ceară ca încălcările să fie prevenite, oprite, investigate sau se iau măsuri de remediere.” Este exact ceea ce a făcut Raportorul Special.
Competiții sportive internaționale
În timpul consultărilor cu părțile interesate ale Mișcării Olimpice, care s-au extins pe o perioadă de patru luni, marea majoritate a părților interesate au fost clare că doresc să se deschidă o cale pentru competițiile sub singura lor autoritate. Aceștia au solicitat de la CIO recomandări pentru a-și armoniza abordarea, în cazul în care decid să admită sportivi cu pașaport rusesc sau belarus la competițiile lor. CIO recomandă insistent luarea unei astfel de decizii numai cu prevederea că aceasta poate fi revocată la discreția FI în cauză.
În urma acestei solicitări, CIO emite astăzi FI și organizatorilor internaționali de evenimente sportive următoarele recomandări:
– Sportivii cu pașaport rusesc sau belarus trebuie să concureze numai ca atleți neutri individuali.
– Echipele de sportivi cu pașaport rusesc sau belarus nu pot fi luate în considerare.
– Sportivii care susțin activ războiul nu pot concura. Personalul de sprijin care sprijină activ războiul nu poate fi introdus.
– Sportivii care sunt în contract cu armata rusă sau belarusă sau agențiile de securitate națională nu pot concura. Personalul de asistență care este în contract cu armata rusă sau belarusă sau agențiile de securitate națională nu poate fi primit în concurs.
Orice astfel de atlet neutru individual, la fel ca toți ceilalți sportivi participanți, trebuie să îndeplinească toate cerințele anti-doping aplicabile lor și în special cele stabilite în regulile anti-doping ale FI.
Sancțiunile împotriva celor responsabili de război, statele și guvernele rus și belarus, trebuie să rămână în vigoare:
Nu există evenimente sportive internaționale organizate sau susținute de un FI sau NOC în Rusia sau Belarus.
Niciun steag, imn, culori sau orice altă identificare a acestor țări nu poate fi afișată la niciun eveniment sau întâlnire sportivă, inclusiv întreaga locație.
Niciun guvern sau oficial de stat rus și belarus nu poate fi invitat sau acreditat pentru vreun eveniment sau întâlnire sportivă internațională.
Nicio decizie cu privire la participarea la Paris 2024 sau Milano Cortina 2026
ComEx CIO a confirmat că aceste recomandări nu se referă la participarea sportivilor și a personalului lor de sprijin cu pașaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice Paris 2024 sau Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026. CIO va lua această decizie la momentul oportun, la deplina sa discreție și fără a fi legat de rezultatele competițiilor anterioare de calificare olimpică.
Nicio decizie cu privire la participarea la Paris 2024 sau Milano Cortina 2026.
Pe parcursul aplicării derogărilor menționate mai sus de către FI, CIO va monitoriza îndeaproape implementarea integrală a acestor recomandări de către toate părțile implicate. Rezultatele acestei proceduri de monitorizare vor fi un factor important în decizia CIO cu privire la participarea sportivilor cu pașaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice Paris 2024 și Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026.
Foto: www.olympics.com