SPORT: TEQBALL – Cel mai nou sport bazat pe fotbal
Ce este TEQBALL?
Teqball este un sport bazat pe fotbal, jucat pe o masă în formă de arc (masa Teq), care atrage o nouă generație de atleți și entuziaști amatori (teqeri), ale căror ambiții sunt să-și dezvolte abilitățile tehnice, concentrarea și rezistența.
Sportul TEQBALL, a fost creat în Ungaria în 2012, este un joc cu adevărat echitabil din punct de vedere de gen, deoarece regulile definesc că teqball trebuie să fie jucat între doi (individual) sau patru jucători (dublu), indiferent de gen. Sportul Teqball urmează un format bazat pe puncte și poate fi jucat pe diverse suprafețe, cum ar fi nisipul, acrilul sau în interior.
Teqball permite jucătorilor un număr maxim de trei atingeri înainte de a returna mingea adversarului, deci dacă poți face dribling cu mingea de fotbal de trei ori, vei excela și la teqball. Teqball este cea mai pură utilizare a mingei de fotbal, cu regula că nu este permis niciun contact fizic între jucători sau între jucători și masă, ceea ce ajută la eliminarea riscului de leziuni prin impact.
TEQBALL În cifre
- 5000 de jucători stabiliți în peste 100 de țări
- 122 de federații naționale stabilite
- Peste 2000 de cluburi din întreaga lume
- Peste 1800 de arbitri antrenați de FITEQ
- 3 campionate mondiale organizate (2017, 2018, 2019)
- Sport recunoscut de 3 asociații olimpice continentale (OCA, ANOCA, ONOC)
- Statut de membru deplin GAISF
Regulile principale ale Teqball
Teqball poate fi jucat cu mingea folosită la fotbal, cu dimensiunea cinci fiind oficială și recomandată.
Teqball poate fi jucat de doi jucători (joc individual) sau de patru jucători (joc în dublu).
Un meci de teqball constă în trei seturi. Fiecare set este jucat până când un jucător/echipă ajunge la 12 puncte.
Fiecare jucător/echipă are două încercări de a încheia un serviciu reușit.
Jucătorii/echipele schimbă serviciul după fiecare patru puncte.
Este interzis să atingi mingea cu aceeași parte a corpului de două ori consecutiv.
Este interzis să returnezi mingea cu aceeași parte a corpului de două ori consecutiv.
Fiecare jucător/echipă are dreptul să returneze mingea cu un număr maxim de 3 atingeri prin orice parte a corpului, cu excepția mâinilor și brațelor.
În dublu, o echipă are un număr maxim de 3 atingeri, însă coechipierii trebuie să își treacă mingea cel puțin o dată unul altuia.
În timpul jocului, nici masa, nici adversarul nu pot fi atinse.
În cazul unei mingi cu margine, schimbul trebuie repetat.
Teqball Romania a demarat procedurile pentru înființarea federației naționale, prin dezvoltarea de cluburi sau secții de Teqball.
Teqball Romania
TEQBALL În România
Echipa de teqball care a reprezentat România a reușit rezultate excepționale în anul 2022.
România – aur mondial la Campionatul Mondial de Teqball 2022, Nurnberg, Germania, și locul 3 în clasamentul pe națiuni, după Ungaria și Statele Unite ale Americii.
Gyorgydeak Apor este noul campion mondial al probei de simplu masculin, după ce l-a învins în finală pe polonezul Adrian Duszak, în două seturi, 12-8 și 12-6, dar și fără niciun set pierdut de-a lungul evoluțiilor din competiție. Medalia de aur de la Nurnberg reprezintă cea mai mare performanță a numărului 1 mondial al probei, după un sezon 2022 excelent.
La această a a V-a ediție a Campionatelor Mondiale de Teqball, România și-a adăugat în palmares și o medalie de bronz, obținută de echipa Gyorgydeak Apor – Ilyes Szabolcs, în proba de dublu masculin.
România a fost aproape de medalii și în proba de dublu feminin, oprindu-se în semifinale, iar la simplu feminin, în sferturile de finală, la fel ca și în cea de dublu mixt.
Palmaresul final al țării noastre la cea de-a V-a ediție a Campionatelor Mondiale de Teqball este: o medalie de aur, o medalie de bronz, un loc IV și două calificări în primii 8 din lume.
Teqball este un sport extrem de spectaculos și dinamic, apărut oficial în 2017, care a ajuns la aproape 150 de federații în întreaga lume. Se poate practica indoor și outdoor, inclusiv pe nisip, indiferent de vârstă sau gen și va fi prezent, ca disciplină sportivă cu acordare de medalii, la următoarea ediție a Jocurilor Europene, Cracovia 2023.
Teqball fost recunoscut oficial în România în anul 2021.
Teqball Romania

Eduard Novak – Ministrul Tinetetului si Sportului si presedintele Federatiei Romane de Teqball, Teodor Luca, alături de sportivii români.
teqball, teqball romania, federatia romana de teqball, teren de teqball, sala de teqball, unde pot juca teqball, cluburi sportive de teqball, teqball bucuresti, teqball targu mures, teqball cluj, teqball sibiu, teqball oradea, teqball ploiesti, teqball constanta, teqball bistrita, teqball satu mare, teqball baia mare, teqball iasi, teqball timisoara, teqball arad, campion de teqball, campionate de teqball, sport teqball, reguli teqball, regulament teqball
Sponsorship & Marketing
Ce este Sponsorshipul?